Banát - jedno z posledních míst, kde naši lidé dokážou hospodařit a žít téměř soběstačně. V seriálu objevujeme místa, kde ještě přetrvává tradiční způsob života a kde nezanikly staré zvyky. Jedním z takových míst je tisíc kilometrů vzdálený rumunský Banát, kam počátkem 19. století odešla velká skupina Čechů, aby tu hospodařili v neobydlené krajině.

  ČT 1
Temata v tomto dílu pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:

Hovězí maso představovalo po staletí důležitou a kvalitní složku jídelníčku našich předků. My si po jejich vzoru připravíme z českého hovězího klasický recept tak, jak ho připravovaly naše prababičky. A to před sto lety obnášelo poctivě uvařené maso volské, které se v dnešní době znovu vrací na naše talíře. Nevěříte? Máme pro vás i další překvapení.

  ČT 1
Temata v tomto dílu pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:

V dalším dílu našeho seriálu o tom, co všechno naše babičky a dědečkové znali a uměli, se vypravíme za talentovanými a šikovnými lidmi, kteří se starají o to, aby krásná stará řemesla nebyla zapomenuta. Podíváme se na Vysočinu za jirchářem, který umí vyčinit kůže a kožešiny. V Kostelci nad Černými lesy si připomeneme řemeslo, bez kterého by se kdysi neobešel žádný pivovar – umění bednářské.

  ČT 1
Temata v tomto dílu pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:

Pojíme vydatný valašský kontrabáš a pak se vypravíme do časů Babičky Boženy Němcové, kde otevřeme tajemnou skříňku, zvanou troudník. Tak začne naše dobrodružná výprava za největším vynálezem dějin – uměním rozdělat oheň, který dokáže zažehnout světlo svíčky anebo zatopit v kamnech. Po vzoru našich pradědečků si naštípeme a zapálíme louče ze smolného dřeva.

  ČT 1
Temata v tomto dílu pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli:

Kvalitní med představuje v domácnosti hotový poklad, protože obsahuje spoustu léčivých látek. Naším tipem je medový balzám na rozpraskané rty podle jednoduché receptury našich babiček. Pečené hrušky s medem a ořechy jsou skvělým dezertem, který zahřeje ve dnech chladného předjaří. A malá rada – med patří tradičně do bylinkového čaje. Víte však, jak čaj medem správně ochutit?

  ČT 1

Další epizoda druhé série Babiček přinesla řadu užitečných receptů do kuchyně, do domácnosti a hlavně pro zdraví. Jak si za pár korun vyrobit vlastní lahodnou domácí kyšku? Sváteční lahůdkou na stole našich babiček byl marinovaný úhoř s kapary a citronem. Prozradíme tajný houbařský recept na mléčně kvašené houby. Ukážeme si, jak se dělá domácí jablečný ocet, který prospěje našemu zdraví.

  ČT 1